Keräilijän löytöjä
Olen intohimoinen kirpputorien kiertelijä ja ostan jos löydän jotain hyvää. En kuitenkaan satsaa satasia, vaan hankintani ovat edullisia ja usein nk. "löytöjä". Ainakin omasta mielestä. Nyt olen vähemmän päässyt käymään kirppareilla, olenkin tehnyt ostoja Huuto.netistä. Sieltäkin saattaa bongata aarteita edullisesti, mutta asialla täytyy olla. Kun makoilee sängyssä on sitä aikaa. Esittelen muutaman viimepäivien hankinnan.
Tämä pari on viiden euron kirpputorilöytö.
Kuvassa siis Tapio Wirkkalan vuonna -56 suunnittelemat sokerikko ja kermakko. Niitä on valmistettu vuosina 1956 - 1974. Sain ostaa ne vielä alkuperäisessä pakkauksessa. Pakkauksen kulma pilkisti tapötäydessä pöydässä, pakkaus oli pölyinen ja likainen. Eli siis todellista aarteen etsintää.
Sitten huuto.netin löytöihin. Huusin Oiva Toikan Pro Arte Vesuviuksen kun sain halvalla.
Tämä se isompi malli ja signeerattu. Tuo "sain halvalla" käsite on tietysti vähän hämärä. Tärkeintä on se, että ostaja ja myyjä ovat molemmat tyytyväisiä. Tarkoitus olisi ostaa vielä toinen tämmöinen. Todella ihanat kesäiltana mökin terassilla. Öljylyhdyn liekki palaa vaikka vähän tuuleekin. Tosin voi olla että en raatsi ottaa käyttöön, vaan laitan halvemmat, Kerttu Nurmisen Alibabat.
Huuto.netistä löysin myös Flora & Fauna seinälautaset. Ne on Eeva Sivulan ja Pekka Toivasen suunnittelmat. Lautaset on vuodelta 2000 ja kuuluvat Arabian taidelautassarjaan, joiden valmistus on aloitettu vuonna 2000. Teemaksi oli valittu eläinsadut, jotka kuvaavat kansanperinnettä ja suomalaisen luonnon rikkautta. Lautaset on tehty pareittain ja nyt minulla on siis nämä vuonna 2000 valmistetut. En aio hankkia tätä sarjaa muita.
"Happamia sanoi kettu pihlajanmarjoista"
Semmoisia löytöjä. Keräily on hauska harrastus, mutta kyllä siinä vähän pitää tietää mitä ostaa. Sekin on oleellista, että tietää hintatason. Ei kannata maksaa itseään kipeäksi.
Jos pohjassa on Arabia niin automaattisesti esine ei ole hintava. Hyvin tärkeää on myös se, että esine on täysin ehjä. Yhtään pientä säröä tai halkeamaa, naarmua tai muutakaan virhettä ei saa olla. Silloin esine on arvoton. Usein näkee myytävän korkeallakin hinnalla, Arabiaa, Iittalaa, Kumelaa ym. ja lukee vain että pieni pala puuttuu, tai ei ole sanottu rikkoontumisesta mitään. Sellaista ei kannata ostaa vaikka miten halvalla saisi. Rikkinäinen on rikkinäinen.
Perus näppituntumani esineisiin on peräisin ajoilta, kun olin myyjänä antiikkikaupassa. Selaan aika paljon nettiä ja minulla on kuvamuisti. Saattaa olla, etten kirpparilla tiedä, kenen suunnittelema esine on, tai mikä se on nimeltään. Tiedän vain, että se on jotain. Mietin onko hinta sopiva, usein se ei ole, ja teen ostopäätöksen. Kotona sitten tarkistan, että mitä tuli ostettua. Nykyään kirpputoreilla harvoin tekee löytöjä, hintataso on aivan liian korkea.
Tämä on harrastus johon harjaantuu ajan kanssa. Pitää olla kiinnostunut. Minua viehättää vanhoissa esineissä ajatus siitä, että niillä on tarina. Toki en osta aina kovin vanhaa, kuten edellä nähdyt. Varsinaista antiikkia on vasta sata vuotta vanha. Tämä on myös harrastus johon voi hurahtaa.