maanantai 13. tammikuuta 2014

Kokemuksia purentakiskon käytöstä


Sain ennen joulua käyttööni purentakiskon. Ajattelin, että kerron vähän kokemuksia kun monelle olisi varsin hyödyllinen kapine, mutta harva varmaan tietää että tällaisia on mahdollista teettää. Olen nyt käyttänyt suhteellisen säännöllisesti kiskoa yöaikaan.

Muutamia syitä purentakiskon käytölle. Hampaiden narskuttelu, hampaiden pureminen yöllä, päänsärky, leukanivelen vaivat mm. kipu ja puheongelmat.

Syitä miksi minulle tehtiin kisko on, että toisessa leukanivelessä oli vähän kulumaa, en voinut pureskella ruokaa leukanivelen kovan kivun vuoksi ja usein, varsinkin työpäivinä, puhuminen oli vaikeaa tämän nivelkivun vuoksi. Lisäksi kulmahampaani oireili, koska purin niin lujaa hampaitani yhteen yöaikaan. Hampaissani on myös kulumaa tästä puremisesta johtuen. Viimeaikoina kärsin myös päänsärystä.

Eli purentakisko tehdään edellämainittuihin vaivoihin. Tokikaan noin dramaattisia muutoksia ei tarvitse odottaa, vaan pelkästään päänsärky mihin ei oikein löydy syytä, voi olla hoidettavissa purentakiskolla.

Sehän on vanha sanonta, että suutarin lapsella ei ole kenkiä ja miksi siis suuhygienisti teetättäisi ajoissa itselleen purentakiskon. Vasta sitten kun tilanne jo niin paha ettei muuten pärjää. No tosiasia on, että tämä ongelma oli vähän jäänyt sivuseikaksi ja sinnittelin vain vaivan kanssa.

Hammaslääkärissä käyntejä tulee muutamia. Ensimmäisellä käynnillä, jos siis on varattu aika juuri kiskoa varten, otetaan hampaista muotit. Jäjennökset lähtevät hammasteknikolle, joka tekee yksilöllisen kiskon. Toisella käynnillä sain kiskon suuhuni ja koska se istui täydellisesti ei sille tarvinnut tehdä mitään. Nyt koekäytän kiskoa ja minulla on vielä helmikuussa kontrolliaika. Jos ensimmäiseen käyntiin ei ole varattu mallien ottoa varten aikaa, voi tulla yksi käynti lisää ja jos kisko ei istu voidaan sitä hioa. Usein kuitenkin tunne siitä, että kisko on epäsopiva, tulee asiakkaalle siitä, että kisko istuu niin tiukasti ja vaatii totuttelua. Eikä kannata heti alkaa hioa hyvää kiskoa, vaan vasta muutaman viikon käytön jälkeen.

Jo muutaman viikon käytön jälkeen voin sanoa, että leukakipuni on hävinnyt. Voin pureskella ja en pode enää päänsärkyä. Eli kisko toimii vallan hyvin.

Purentakiskon puhdistaminen tapahtuu pehmeällä harjalla ja hammastahnalla jossa ei ole hankaavaa ainetta. Kiskoa ei voi laittaa astianpesukoneeseen, mutta säilytyskotelon voi laittaa tiskikoneeseen. Kiskon voi desinfioida aika-ajoin proteesien desifiointiaineella. Jos kisko on pidempään käyttämättä se kuivaa ja voi tuntua ettei sovi hampaisiin. Silloin sitä voi liottaa vedessä. Muuten se säilytetään kuivana. Eli parempi on pitää kisko säännöllisessä käytössä kun sen on teettänyt.

Suosittelen kaikille purentaongelmista kärsiville.

Hammaslääkäriliiton sivuilta löytyy lisätietoja purentakiskosta ja muistakin suunhoitoon liittyvistä asioista

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti